Wat is Uit-jeTent

Uit-jeTent-Festival in de Noordoostpolder


Een jaarlijks meerdaags event met allerlei activiteiten op en rond vier festivalterreinen, met z’n allen willen we laten zien hoe mooi de Noordoostpolder is

 

‘Schilderijen van luchten’

In de Noordoostpolder verblijf je, op de voormalige bodem van de Zuiderzee, in een van de meest veilige en schone stukjes Nederland. Het open landschap, afgewisseld met volwassen bossen, zorgt voor een gezond klimaat. In deze weidse omgeving ziet u op elk moment van de dag ‘schilderijen van luchten’. Ook de mensen zijn er open en toegankelijk.

 

Prachtige verhalen

De Noordoostpolder is een uniek gebied. In de pioniersjaren, halverwege de vorige eeuw, kwamen Nederlanders uit alle provincies naar dit pas drooggelegde land om hier een nieuwe toekomst op te bouwen. De drooglegging, de opbouw van een nieuwe gemeenschap, de restanten van een nog oudere geschiedenis in de vorm van het voormalige eiland Schokland, de kunst van het drooghouden van dit vruchtbare land, ze leveren prachtige verhalen op.

 

Top land- en tuinbouw

De land- en tuinbouw in de Noordoostpolder is top. Glanzend vette akkers brengen elk jaar weer producten naar boven die mensen over heel de wereld voeden, of met hun schoonheid betoveren. Elk voorjaar kun je er genieten van ‘Mondriaan-tulpenvelden’. Maar ook in de zomer en het najaar kleurt een variëteit aan gewassen het landschap.

Vriendelijke mensen

De Noordoostpolder is daarom bij uitstek een gebied waar je ‘uit je tent’ kan gaan, waar je kunt genieten van gezond voedsel van eigen bodem, van vriendelijke mensen, van mooie verhalen, van natuur, van ruimte en van 8-12 juni van het Uit-jeTent-Festival.

 

Food Festival

Een Food Festival kan in dit gebied, waar vrijwel alle soorten voedsel door boeren en tuinders worden verbouwd, natuurlijk niet ontbreken. Wellerwaard is een nieuw natuur- en recreatiegebied, vlakbij de centrumplaats Emmeloord. Daar vind je onder meer een golfbaan, landgoederen en een recreatieplas met een prachtig nieuw strand. Op dát strand organiseren horeca-ondernemers het Foodfestival, met onder meer een barista, wijnbar, cocktailbar, burgerbar, sapbar, et cetera.

 

Naast het lekkere eten en drinken vanuit de foodtrucks, gemaakt van pure polderproducten, kun je er ook genieten van muziek, zon, strand en gezelligheid. Liggend op je handdoek, zittend op je strandstoel, het zand tussen je tenen, een lekker drankje bij de hand, kinderen of vrienden die in het water plonsen. En als de wolken voor de zon schuiven even een lekker wandeling door de natuur rondom de recreatieplas.

 

Heerlijke en pure polderproducten kun je ook proeven en kopen op de vele boerderijwinkels, verspreid over de hele Noordoostpolder. We hebben zelfs een prachtige wijnboerderij: Maronesse bij Marknesse, met heerlijke diverse malen bekroonde wijnen. Je kunt er tijdens Uit-jeTent ook kamperen. Naast het Foodfestival in de Wellerwaard. Of slapen tussen de wijnranken, zonder een anderhalve dag durende rit naar de Zuid-Europa. Ideaal. Boek je plek bij wijngaard Maronesse of bij een van de boerderijwinkels!

 

Festival Bourgondisch Schokland

Dé plaats van de mooie verhalen is Schokland, het vroegere Zuiderzee-eiland, dat nu als een vis op het droge in het nieuwe land ligt.

Museum Schokland is overigens altijd een bezoek waard. Daar vind je de verhalen over de 75-jarige geschiedenis van de Noordoostpolder, maar ook over de periode duizenden jaren daarvoor. Want de Noordoostpolder was ooit een moerassig gebied met rivieren en zandduinen die ook bewoond werden.

 

Festival Buitengewoon Creatief

Op diverse plaatsen kun je dit tijdens Uit-jetent zien en voelen. Wandel bijvoorbeeld eens het Blotevoetenpad. Denk anders tijdens de Inspiratieroute en wees creatief tijdens de Haak- en Breipicknick. Neem een kijkje achter de schermen bij de voormalige vuurtoren en krijg uitleg over het nieuwste landschapskunstwerk Pier + Horizon. Dit zijn slechts enkele onderdelen van het Festival Buitengewoon Creatief. 

Wil je na het haken of breien even puur ontspannen? Wellicht samen met de kinderen? Bij Camping De Voorst in het Voorsterbos kun je klootschieten of midgetgolfen. Er is daar ook een speeltuin voor de kids. Wandelen of fietsen kan natuurlijk ook in dit prachtige tientallen hectares grote bos. Een onderdeel van het Voorsterbos is Waterloopbos, erkend als cultureel erfgoed door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Dit vanwege de oude schaalmodellen die nog in dit bos aanwezig zijn, waarmee het Waterloopkundig Laboratorium in de jaren zestig en zeventig berekeningen uitvoerde voor waterwerken in heel de wereld. Fascinerend.


Festival Natuur Actief

Beleef de natuur in het Kuinderbos, niet ver van de Wellerwaard. Wakker worden midden in de bossen, sportvissen, fietsroutes, bomen klimmen, vlotten bouwen, een kippenbillenbosparty en ontbijten in het bos. Niets is te gek tijdens het Festival Natuur Actief.

Ook in het prachtige Kuinderbos vind je overigens ‘verhalen van vroeger’. In het bos staan de restantanten van een oude burcht, bewoond door de heren van Kuinre. In een bepaalde periode waren de bewoners van deze burcht ook piraten op de Zuiderzee.

 

 

Met veel plezier nemen we jullie mee naar de volgende editie van het Uit-jeTent Festival.

Uit-jeTent Festival  14 - 17 juni  2019